..foto: Dick Sanderman

 


Onze Lieve Vrouwebasiliek Zwolle

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

..© G.A.M.Keilholtz 2023


Het orgel

Het drieklaviers Maarschalkerweerd-orgel in de Onze Lieve Vrouwebasiliek werd gebouwd in 1896. Door de goedgevendheid van de fam. Heerkens - van Sonsbeeck kon Michaël Maarschalkerweerd het 38 stemmen tellende instrument bouwen in de oude orgelkas van het reeds aanwezige orgel. Het wapen van de familie prijkt bovenaan de orgelkas.
De kas stamt uit een Bruncwick-orgel dat de O.L.V. kerk overnam van de Observantenkirche uit het West-faalse Münster in Duitsland. In 1697 bouwde Nikolaus Brunswick een Barok-orgel in een orgelkas, die werd gemaakt door de kloosterlingen. Dit orgel deed dienst tot 1795 toen de Franse Revolutie een eind maakte aan het kloosterleven.
In 1813 werd het orgel aangekocht door het kerkbestuur en naar Zwolle vervoerd over de Vecht. Daar werd het opgebouwd door Rudolf Knoll uit Hasselt.

Het Brunswick-orgel is door diverse orgelmakers gewijzigd, gerepareerd en gerestaureerd. Achtereenvolgens G.Quellhorst(1817), N.Lohmann (1822), J.Chr.Scheuer (1832,uitbreiding pedaal), C.Naber (1850) en Pieter Maarschalkerweerd (1868, toevoeging en wijziging) lees meer >

Na diverse reparaties en veranderingen aan het orgel werd in 1896 door Michael Maarschalkerweerd een geheel nieuw binnenwerk gemaakt: een instrument van 38 stemmen verdeeld over 3 klavieren en pedaal. Twee generaties Ponten, Johan Silvester en zoon Eduard hebben in totaal 85 jaar het orgel bespeeld. Sinds 1977 is Gerard Keilholtz uit Raalte, dirigent en organist. lees meer >

Na de grote restauratie van de kerk in 1982 werd het orgel gerestaureerd door Vermeulen uit Alkmaar. De dispositie bleef origineel.

In 2003 was het nodig om de blaasbalgen van nieuw leer te voorzien en werden de oorspronkelijke winddrukken uit 1896 hersteld. Daardoor heeft het orgel een uitgebreide her-intonatie ondergaan door Flentrop Orgelbouw uit Zaandam.

Elke eucharistieviering op zondag 11.00 uur wordt het orgel bespeeld.


Orgel en speeltafel